Reglament de Protocol, Honors, Distincions i Cerimonial de L'Ajuntament de Calviá. Parte III.
Sobre els actes municipals, la seva classificació i presidència.
SOBRE ELS ACTES MUNICIPALS, LA SEVA CLASSIFICACIÓ I PRESIDÈNCIA.
Art. 13.
Als efectes del present Reglament, els actes municipals es classifiquen en:
a) Actes de caràcter general. Són tots aquells que la Corporació organitza institucionalment amb motiu de commemoracions o esdeveniments d'especial importància per a la vida ciutadana municipal.
b) Actes de caràcter especial. Són els organitzats per les distintes àrees d'actuació municipal o per les Regidories de zona, amb motiu de commemoracions o esdeveniments propis de l'àmbit específic dels seus respectius serveis, funcions i activitats.
Art. 14.
La Presidència dels actes municipals, qualsevol que sigui el seu caràcter, correspon al batle o batlessa de Calvià.
Art. 15.
Quan en un acte municipal hi concorrin d'altres autoritats de l'Adminsitració Central o Autonòmica, se seguirà el que disposa el Reial Decret 20/99/1983, de 4 d'agost.
Art. 16.
En absència o malatia del batle de Calvià, ostentarà la Presidència dels actes corporatius municipals el primer tinent de batle o l'autoritat municipal de caràcter electiu en qui delegui.
Art. 17.
Els actes de caràcter general comptaran amb la presència de tots els membres de la Corporació.
Art. 18.
Quan els actes siguin de caràcter especial organitzats pel responsable d'un servei o d'una zona, l'/els organitzador/s ocuparan lloc devora la Presidència. La resta de regidors assistens se situarà en lloc preferent.
- Parte I, Objecte. Sobre el municipi de Calviá. Atributs i usos.
- Parte II, Sobre la Corporació, Tractaments, Ordre de precedència interna, Attributs i els seus usos.
- Parte III, Sobre els actes municipals, la seva classificació i presidència.
- Parte IV, Sobre les distincions honorífiques muncipals.
- Parte V, Procediment per a la concessió d'honors i distincions honorífiques.
- Parte VI, Altres distincions honorífiques. Normes addicionals. Dispoció final.
Su opinión es importante.
Participe y aporte su visión sobre este artículo, o ayude a otros usuarios con su conocimiento.
-
La autonomía local no puede definirse de forma unidimensional desde el puro objetivismo localista o regionalista...
-
El reconocimiento de los excepcionales méritos y de los relevantes servicios prestados mediante la concesión de condecoraciones, honores y distinciones a las personas e instituciones acreedoras de los mismos.
-
Texto íntegro del Real Decreto 2099/1983, de 4 de Agosto, por el que se aprueba el Ordenamiento General de Precedencias en el Estado Español.
-
Ley 57/2003, de 16 de diciembre, de medidas para la modernización del gobierno local. BOE 17-12-2003. Ley de Grandes Ciudades.
-
Las Entidades Locales de la Comunidad Autónoma de Extremadura divulgan y perpetúan los hechos o motivos más representativos de su historia local a través de la simbología de sus escudos, banderas y otros símbolos.
-
La Nación española, deseando establecer la justicia, la libertad y la seguridad y promover el bien de cuantos la integran, en uso de su soberanía, proclama su voluntad de ... Parte III.
-
España es una República democrática de trabajadores de toda clase, que se organiza en régimen de Libertad y de Justicia.
-
Alegaciones generales de IV al nuevo Reglamento de Honores y Distinciones del Ayuntamiento de Orihuela.
-
REAL DECRETO 2568/1986, Organización, Funcionamiento y Régimen Jurídico de las Entidades Locales. V.
Reglamento de Organización, Funcionamiento y Régimen Jurídico de las Entidades Locales. REAL DECRETO 2568/1986, de 28 de noviembre de 1986. -
Las insignias correspondientes a los distintos grados de esta Orden se ajustarán a los modelos que figuran como anexo al presente Reglamento...
-
Establecer el procedimiento de concesión de las condecoraciones, honores y distinciones reguladas por la Ley 1/2001, de 16 de marzo.
-
Disposiciones necesarias para adecuar a los principios generales de dicha Ley las normas de vida de las unidades militares. Parte III.